Áraink

Itt nem csak az árakról írunk, de segítséget szeretnénk adni ahhoz, hogy össze tudd hasonlítani több könyvelő iroda árait. Ha ezt nem akaropd elolvasni a konkrét árakhoz klikk ide.
Kicsit összetettebb dolog könyvelő irodák árait összehasonlítani, mint mondjuk.

Sajnos előre nem tudhatod, milyen szakmai tudást fogsz kapni a pénzedért, így nem tudom – bár szerettem volna – ecsetelni, hogy nálunk a könyvelési díj milyen magas szakmai és szolgáltatási színvonalat takar.

Az árak összehasonlításához azért adok 5 jó tanácsot.

Bár a könyvelés egy bizalmi dolog sokan a könyvelők közül is már az árak megadásánál apróbb „csúsztatásokkal” él. Nézzük milyen meglepetések érhetnek, miből adódhatnak különbségek a várt, és a ténylegesen fizetendő könyvelési díj között.

Meglepetés 1: Sok helyen nettó árak vannak feltüntetve, ami azt jelenti, hogy még rá kell számolni 27%-ot. Ezt érdemes tisztázni, nem mindegy, hogy nettó, vagy bruttó árakat látsz. Úgy korrekt, ha az ár mellett egyértelműen szerepel hogy nettó, bruttó, vagy ár+áfa.

Meglepetés 2: Mit tartalmaz az ár. Sok helyen láthatod, hogy feltüntetnek egy nagyon kedvezőnek tűnő,  alacsonyabb könyvelési díjat. Sajnos ezek a könyvelési díjaksok esetben alapvető szolgáltatásokat nem foglalnak magukban, ezekért külön kell majd fizetned.  ami nem sok mindent tartalmaz. Ilyen a bérszámfejtésért, bevallások készítéséért, adóellenőrzés lebonyolításáért stb, stb. Természetesen vannak olyan szolgáltatások, melyekért külön díjazás jár. Ilyen például, ha a könyvelő iroda kitölti helyetted a banki átutalási bizonylatokat, esetleg azt elviszi a bankba helyetted. Nem tartozik a könyvelés feladatai közé a könyvelési anyag begyűjtése a partnerektől, így ez plusz szolgáltatás,amiért plusban kell fizetni.


Igazából még nagyon hosszan sorolhatóak azok a trükkök, melyek segítségével a kezdeti alacsony ár nagyon magas lesz, mire a számlát megkapod. A könyvelés nem csak könyvelésből áll, hanem bérszámfejtésből, adóbevallásból, NAV ellenőrzésből stb. Neked azt kell megtudnod, hogy így komplexen mennyi díjat kell fizetned.

Mielőtt döntesz, kérj árajánlatot, és kérdezz rá, mi van benne a könyvelési díjban!

Meglepetés 3: A 13. havi díj. Ezt általában mérlegkészítésre szokták kérni. Szerintem ezzel az a probléma, hogy félrevezető, hiszen, te látsz egy havi könyvelési díjat, ami nem annyi. Én inkorrektnek tartom, egy könyvelő részéről, hogy ilyen kis csúsztatással indítson, és utána bizalmat várjon el.

Meglepetés 4: Tételenkénti könyvelés. Számos könyvelő iroda alkalmazza még mindig. A szerint fizeted a könyvelési díjat, hogy hány darab számlát könyveltek le neked. Mindegy, hogy az a számla 2 millió forintról szól, vagy 1200 forintról. itt azért nehéz a döntés, hiszen előre nem tudhatod, hány darab számlád lesz. Mondjuk van 20 számlád, veszel még egy tollat, ami már a 21. számlád lesz, így növekszik a könyvelési díj. Természetes, ha egy cég fejlődik, növekszik a forgalma, akkor több vele a manuális munka, nagyobb a felelőség, stb. Ezt mindenki beépíti az áraiba, ennek ellenére érdemes erre rákérdezni, ne érjen menet közben megleeptés...

Meglepetés 5: Nincsenek a honlapon feltüntetve az árak. Ahhoz, hogy megtudd mennyiért vállalnák el a könyvelésedet be kell regisztrálnod magad, meg kell adni az elérhetőségedet, és ők majd keresnek. Általában a piaci árhoz képest kiugróan magas díjjal dolgozó könyvelő irodák alkalmazzák ezt a módszert. Nem akarják, hogy a díjakat látva gyorsan tovább állj, egy kis rábeszéléssel próbálják elmondani miért ennyi. (Indok szokott lenni, hogy náluk mindenki regisztrált mérlegképes könyvelő. Ezt soha nem értem, talán arra gondolnak a többi könyvelő irodában más szakmák képviselői próbálkoznak a könyveléssel?!)

És akkor a mi díjaink amelyek minden a cég normál működéséhez tartozó szolgáltatást magában foglalnak:

Komplex szolgáltatási alapdíjak

KATÁS egyéni vállalkozó áfa körön kívül
KATÁS egyéni vállalkozó áfa alany
Klasszikus egyéni vállalkozó áfa körön kívül
Klasszikus egyéni vállalkozó áfa alany
Társas vállalkozások (Bt, Kft) alanyi mentes
Társas vállalkozás áfa körös
Alapítványok
Alvó (nem működő cégek)

A fenti árak az alapdíjak. A klasszikus egyéni vállalkozónál kb. 8 millió forint árbevételig érvényesek. A társas vállalkozóknál kb. 12 millió forintig érvényes, és 2 fő bérszámfejtését foglalja magában. Nagyobb árbevétel, magasabb létszám, export-import tevékenység esetén egyedi díj kerül megállapításra.A hatóságok által előírt adminisztrációk miatt díjnövelő a fordított acél ügyletek könyvelése, nyilvántartása, a lízing és hitelügyletek vezetése, elszámolása, Szintén összetettsége okán az ingatlanügyletek könyvelése, a külföldi fuvarozás és az expor-import tevékenység.

A szolgáltatási díjak nem foglalják magukban a végelszámolás és egy cégforma váltáshoz köthető átalakulás költségeit. Az árak nem tartalmazzák az esetlegesen megrendelt külön szolgáltatások díjait. Ezeket megrendelésre külön díjazás ellenében válalljuk. Ilyenek a könyvelési anyag felvétele a megrendelőtöl, bankki átutalások kezelése, bankkolás, cég végelszámolása, egyéni vállakozónál a szüneteltetés, illetve a ,megszüntetés.