Tárgyi eszközök, értékcsökkenés

gépek értékcsökkenése, amortizációja

Mik a tárgyi eszközök ? 

Olyan tárgyak, melyek 1 évnél tovább vannak használatban.  Azok a tárgyak, melyek használatok során kopnak, elhasználódnak (pl radír, izzó, fúrószár) rezsi anyagok, nem tárgyi eszközök akkor sem, ha 1 év alatt sem használódtak el teljesen.

 

Mi az az értékcsökkenés? 

A tárgyi eszközök – mivel  több évig használja őket a cég, több évre szétosztva jelentenek költséget, nem  egyszerre a beszerzés évében.   Pl egy számítógép 3 év alatt írható le, ami azt jelenti, 3 évre kell szétosztani  a beszerzési értékét, vagyis az első évben nem a teljes értéke számít költségnek csak az 1/3-a  a 2. évben a 2. harmada, az utolsó évben a 3. harmada.  (Annyival bonyolultabb a helyzet, hogy arányosítani kell, tehát amit júniusban szereztünk be tárgyi eszközt, ami 3 év alatt írható le, az első évben csak az 1/3 fele írható le –hisz csak ½ évig van a cégnél, így még a 4. évre is marad egy 1/3 fele)

 

Hány év alatt lehet leírni (érték csökkenteni) a tárgyi eszközöket?

Fő szabály:  a 100 ezer Ft alatti értékű tárgyi eszközöket már az első évbnen 100%-ban, függetlenül attól, hogy az év mely napján szereztük be.  Minden más esetben a jogszabály határozza meg a leírási kulcsot, vagyis azt, hogy 1 év alatt az eszköz hány %-a írható le, a számítástechnikai eszközök például 3 év alatt, de egy ingatlan leírási kulcsa 2%, vagyis az 50 év (!) alatt írható le.

 

Ingyen elajándékozhatom, azt az eszközt, amit már nullára írtunk, vagyis letelt az értékcsökkenési időszaka?

Ez a leggyakoribb félreértés. Nem ! Mindig piaci értéken kell eladni. Ha például egy személygépkocsit 5 év alatt nullára írunk le, az azt jelenti, hogy a kocsi értékét 5 év alatt elköltségeltünk.  Ettől függetlenül, ha a cég eladja, piaci áron kell eladni, vagyis annyiért, amennyiért  általában azt az  adott márkájú, típusú 5 éves kocsi t mások adják-veszik.