KATA Előnyök és hátrányok

kinek éri meg, kinek hátrányos a katás egyéni váll

Katázás előnyei

Jelenleg  a kiadózás bevételi határa a jelenlegi 6 millió forintról 12 millióra, az alanyi áfa mentesség határát pedig 6-ról 8 millióra.

Az értékhatár emelése azt jelenti, hogy:

A katázóknál az ellátás számításának alapja is változott. Így

Gyermekhez kapcsolódó ellátások katás egyéni vállalkozó esetén?

A kata szerint adózó vállalkozókra gyakorlatilag kivétel nélkül az általános szabályokat kell alkalmazni az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak a megállapítása során, hiszen a főállású kisadózó ugyanolyan biztosítottnak minősül, mint egy munkaviszonyban álló személy. A specialitás abból adódik, hogy az ellátások összegének a meghatározása során egy katás adózónál nem a „fizetését” fogják jövedelemként figyelembe venni, hanem a törvény szerinti fix összeget (havi 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 90 000 forintot, havi 75 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén pedig 150 000 forintot).

A táppénznél már látszik a hátrány

A táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka, illetve két évnél rövidebb biztosítási időnél fő szabály szerint 50 százaléka lehet, de maximum napi 8500 forint.

A katásnak bármennyi is volt a bevétele, a táppénze ugyanannyi. Viszont a foglalkoztatottaknál az összeg a bejelentett bérrel arányosan nő, egészen a plafonig, ami 1 hetes táppénznél 59 500 forintot, havi táppénznél pedig legfeljebb 255 ezer forintot jelenthet.

Amennyiben a főállású katás vállalkozót orvosa veszélyeztetett várandósként keresőképtelen állományba veszi, úgy táppénzre válhat jogosulttá. Hogy az mennyi ideig folyósítható a részére, az attól függ, hogy folyamatos biztosítási idején belül mennyi biztosításban töltött nappal rendelkezik a keresőképtelenségét megelőzően. Az ellátás összegét érintő kérdésre konkrét válasz nem adható. A táppénz naptári napi összege a folyamatos keresőképtelenség fennállása alatt nem változik, tehát az a szülést megelőző hónapban is ugyanolyan összegben folyósítják, mint korábban.

Csed

2015-től terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) helyett csecsemőgondozási díj (csed) lett, ami a napi átlagkereset 70 százaléka lehet. A bruttó csednél még szembetűnőbb a különbség a legmagasabb kereseti kategóriában, mert nincs maximuma:

 

Csed az Emmi összefoglalója szerint

A gyermek születésének napjától (vagy az azt megelőző 28 naptól) 168 napon keresztül csecsemőgondozási díjra válhat jogosulttá a katás vállalkozó, ugyanazon feltételek szerint, mint bármely más biztosított. Tehát a szülő nőnek a gyermeke születését megelőző 2 éven belül rendelkeznie kell 365 nap biztosítási idővel, és a gyermeknek a biztosítás fennállása alatt vagy annak megszűnését követő 42 napon belül kell megszületnie. Az összeggel kapcsolatos kérdésre nem adható konkrét válasz.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, ha legalább négyszer, koraszülés esetén egyszer volt terhesgondozáson a kismama. Ekkor alanyi jogon jár: az öregségi nyugdíjminimum 225 százaléka, azaz 64 125 forint (ikergyerek esetén 85 500 forint) Nem vonnak belőle adót, járulékot, és mindenkinek egyforma összegben folyósítják, aki igényli.

Gyed

A baba születése utáni 169. naptól gyedet lehet kapni, ami az átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb 178 500 forint (szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle, családi adókedvezmény érvényesíthető). Alapesetben 2 éves korig járhat, ikergyermekeknél 3 éves korig.

 

A bruttó gyednél rosszabbul járhat a katás, mint a foglalkoztatott. Tízezrekkel, sőt akár több mint 100 ezer forinttal is kevesebbet kaphat egy hónapban.

A csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól a gyed megállapítására is az általános szabályok szerint van lehetőség. A szülőnek a gyermeket saját háztartásában kell nevelnie, biztosítottnak kell lennie, és rendelkeznie kell a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítással. Az anyának nem feltétlenül kell a jogosultsághoz biztosítási jogviszonyban állnia. Ő akkor is jogosult lehet gyermekgondozási díjra, ha részére korábban állapítottak meg csecsemőgondozási díjat, amelyre való jogosultságának időtartama alatt megszűnt a biztosítása, feltéve, hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága még biztosítási jogviszony fennállása alatt keletkezett.

Gyes, gyet

A gyes az öregségi nyugdíjminimummal egyenlő, azaz bruttó 28 500 forint (2008 óta változatlan). Ikreknél pedig a babák számával kell felszorozni az összeget. A gyes alapesetben a gyermek 3 éves koráig járhat, nem szja-köteles, de egyéni nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

A gyet minimum 3 kiskorú gyermek mellett igényelhető (főállású anyaságnak is hívják), amíg a legkisebb gyermek 3 és 8 év közötti. Összege havi bruttó 28 500 forint, nem szja-köteles, de egyéni nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

Ezeknél a juttatásoknál sincs eltérés, katás és foglalkoztatott egyformán kapja, akárcsak a szintén 2008 óta változatlan összegű családi pótlékot.

A katás adózók nem vehetnek igénybe családi adókedvezményt, sem az első házasok kedvezményét

A kismamáknak és férjüknek járhat még első házasként összesen havi 5000 forint szja-kedvezmény, ami idéntől már baba mellett is jár. Csakhogy a katásoknak nincs a klasszikus értelemben vett szja-juk (hiába fizetnek adót), így aztán kedvezményt sem kaphatnak. Ami addig nem jelent problémát, amíg legalább az egyikük érvényesíteni tudja a kedvezményt. De ha mindketten katáznak, akkor elesnek ettől a kedvezménytől.

Ugyanez vonatkozik a családi adókedvezményre is, amiből a katázókat a fenti okok miatt szintén kizárják. A családi adókedvezmény már a szülés előtti 91 naptól kezdve jár, alapszabályként addig, amíg nagykorúvá nem válnak a gyerekek.

Amennyiben az apa és az anya is katázik, akkor egy gyermek esetén évi 120 ezer forint, két gyermeknél 360 ezer forint, három gyermeknél pedig kiemelkedő keresetek mellett akár 1 millió 188 ezer forint  kedvezménytől esnek el.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a KATÁS egyéni vállalkozót a klasszikus egyéni vállalkozóval érdemes összehasonlítani. A munkaviszonyt jogszerűen nem lehet kiváltani katás egyéni vállalkozással. A klasszikus egyéni vállalkozáshoz képest pedig olyan nagy az adó- megtakarítás, hogy még sok gyermekre igénybe vett családi kedvezmény ellenében is megéri, hisz a szociális hozzájárulásból nem lehet a családi kedvezményt igénybe venni !    

Természetesen, ha nem csak vállalkozásából szerez jövedelmet, például van munkaviszonya, akkor annak erejéig érvényesítheti a családi adókedvezményt.

KATA adó baba mellett

A katát (kisadózók tételes adóját)  azokra a hónapokra nem kell megfizetni, amelyek egészében a kisadózó csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül feltéve, hogy ezen időszakban kisadózóként nem végez munkát.

Tehát ha a kisadózó a katás tevékenységét folytatja, akkor nem mentesül a tételes adó megfizetése alól.

Az összehasonlítás másrészről azért is inkább csak elméleti, hisz a legtöbb esetben nincs döntési lehetőségünk. Sok más szempont miatt döntött úgy valaki, hogy alkalmazott lesz, vagy egyéni vállakozó. Aki egyéni vállakozó lett, több éve folytatja ezt, annak alapvetően megéri ezt csinálnia, nem biztos, hogy a gyed, vagy gyes miatt érdemes alkalmazottnak állnia. A nyugdíjra -lehet - jobb más megtakarításokkal készülni, mint egy alkalmazotti bérrel...