A gyeden levő KATA-s vállalkozókra vonatkozó jogs

Vállakkozó nő, üzletasszony dilemma

Több alkalommal is szembesültünk azzal, hogy sokan azt hiszik GYED mellett úgy folytathatnak katás egyéni vállalkozást, hogy a KATA adójuk nem 50.000 Ft/hó, hanem 25.000 Ft/ hó

 

Nézzük ezt meg részletesen:

 

A KATA szabályai szerint 40%-os különadót kell fizetni az értékhatárt meghaladó összeg feletti bevétel után. Ez az értékhatár főszabály szerint 12 millió forint, de például a GYED-en lévő kisadózó esetében csak annyiszor 1 millió Ft, ahány hónapban a kisadózó után a tételes adót megfizették. Amennyiben tehát a kisadózó után egyáltalán nem fizettek tételes adót, akkor a 40%-os adót minden bevétel után meg kell fizetni.

 

Tehát van lehetőség, hogy a vállalkozó ne fizesse a havi KATA adót de ez esetben a bevétele 40%-kal adózik.

A GYED-ben részesülő kisadózó valóban mentesül a tételes adó (továbbiakban: KATA) megfizetése alól, de kizárólag akkor, ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát nem végez, vagyis kvázi szünetel. Ennek az az értelme, hogy nem részesülhet TB ellátásban az az adózó, aki szünetel. Tehát GYED mellett nem kell szüneteltetnie ténylegesen a KATÁt, csak nem végez tevékenységet, és nem fizeti a havi KATA adót.

Azaz ha ténylegesen végez munkát, úgy a KATA megfizetése alól nem mentesülhet, vagyis vagy fizet KATA adót havonta, vagy nem végez benne tevékenységet.


Az, hogy végez-e tevékenységet vagy sem, arról a szüneteltetéssel nyilatkozik az adózó. Az adóhatóság álláspontja alapvetően az, hogy a mentességgel kapcsolatosan tett nyilatkozat utóbb nem módosítható.

A hibás nyilatkozatok miatt mulasztási bírság kiszabására is sor kerülhet, amelynek összege társaságok esetén 500.000,- Ft-ig, egyéni vállalkozók esetén 200.000,- Ft-ig terjedhet nyilatkozatonként. (azaz, ha 2017 év során minden hónapban megtette a mentességre vonatkozó nyilatkozatát, akkor 12 db nyilatkozat után is kiszabhatja az adóhatóság a bírságot). Természetesen a tényleges bírság várható mértéke alacsonyabb, illetve az is elképzelhető, hogy azt a NAV nem veti ki.

A GYED nem jelent a KATA szempontjából tényleges biztosítást, ezért GYED melletti KATÁs vállalkozó főállású vállalkozónak minősül, így a havi KATA adója 50.000 Ft.

A vállalkozás létrehozásakor sincs olyan választási lehetőség, hogy GYED vagy GYES melletti vállalkozó. Vagy Főállású, vagy 36 órás biztosítási jogviszony mellett vállalkozó.