Ingatlan-bérbeadás: értékcsökkenés elszámolása mag

ház, lakás bérbeadása magánszemélytől

Ezt a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 11. számú melléklete részletezi.  Ez alapján  elszámolható a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, és felújítási költsége. A tárgyi eszköz felújításával kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében számolható el.

 Az ingatlant bérbeadó magánszemély akkor is elszámolhat értékcsökkenést az épület, épületrész esetében, ha az ingatlant három évnél régebben szerezte meg, vagy kapott rá használatba vételi engedélyt.

Ha az adott ingatlanra korábban volt már elszámolva értékcsökkenés azt figyelembe kell venni.

A föld mint ingatlana értékcsökkenése nulla, hiszen a földterület, értéke a valóságban sem csökken (sőt..) Itt fontos tudni, hogy ha valaki ingatlant bérel, ami földterületen áll, akkor meg kell  határozni, hoyg a bérleti díj mekkora hányada a földterület, mert az után nem lehet ÉCS-t elszámolni. Itt figyeljünk, hogy az arány életszerű, valós legyen… !  

Ha ingyen jutott hozzá valaki az ingatlanhoz (ajándékba kapta) akkor nem számolható el értékcsökkenés.

Ingatlan bérbeadásnál választható, hogy nem tételes költségelszámolást választ valaki (ÉCS, ténylegesen felmerült, számlákkal igazolható költségek) Választható, hogy nem tételes, hanem egy költséghányadot (10%) választunk. Ekkor nem kell számlákat gyűjtögetni, de az ÉCS sem szvonható le, az elszámoltnak tekintendő arra az évre .

Ha az ingatlant nem a tulajdonosa, hanem a haszonélvező hasznosítja bérbeadással, akkor nincs mód az értékcsökkenési leírás elszámolására, mivel arra csak a tulajdonos jogosult.

Az értékcsökkenést arányosan kell figyelembe venni:

– a bérbeadás időszakára eső időarányos részt (naponta 365-öd részt),

– a bérbe adott (hasznosított) alapterület négyzetméterrel arányos részét,

– ha az előző két eset együttesen áll fenn, akkor mindkét arányosítást figyelembe véve kiszámított részt lehet érvényesíteni.

Az értékcsökkenési leírás alapja nem az ingatlan szokásos piaci értéke, hanem a beszerzési ár. Ezt az összeget növelni lehet az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az értéknövelő beruházások esetén a saját munkavégzés értéke költségként nem számolható el. 

Ha a bérbe adott ingatlant a magánszemély eladja, akkor az értékesítésből származó jövedelem meghatározásakor az ingatlan bérbeadása során költségként elszámolt kiadás, értéknövelő beruházás, értékcsökkenési leírás még egyszer már nem vehető figyelembe költségként az értékesítés bevételével szemben.

Ingatlan bérbeadása esetén a NAV nem minden esetben készíti el a magánszemély SZJA bevallását. Ha nem vagy biztos benne, hogy megfelelően számoltad el a költségeket, keresd könyvelő irodánkat !