Az egyszerűsített foglalkoztatásról
(--)

Az egyszerűsített foglalkoztatás (korábban, vagy köznyelvben az alkalmi munka) Örök téma, sok félreértéssel. Ezeket tesszük most tisztába.


egyszerűsített foglalkozás, alkalmi munka

Változások 2019 Adó, járulék, adatszolgáltatás
(--)

Változások 2019 Adó, járulék, adatszolgáltatás

A vállalkozások könnyebben tudják tervezni a jövőjüket, ha ismerik a jogszabályok várható változását. Ebben segítünk most.

Fontos: Az itt leírtak egy jó része még csak tervezet. Amíg nem jelenik meg a Magyar Közlönyben, addig nem lehet biztosra venni!


jogszabályváltozások 2019

Munkajogi kisokos. 1. rész.
(--)

 Új cikksorozatot indítunk a munkajoghoz kapcsolódóan. A téma minden céget, vállalkozást érint, ahol legalább egy munkavállaló van foglalkoztatva. Rendkívül összetett a jogi szabályozás, és a munkajogi kérdésekből adódik a legtöbb vita, félreértés a vállalkozásokon belül.

Mivel könyvelő irodánk cégekkel, egyéni vállalkozásokkal áll kapcsolatban, ezért elsősorban munkáltatói oldalról közelítjük meg a témát, de mint az élat számos területén itt is el lehet mondani, hogy hosszú távon akkor jár jól a munkáltató, ha a munkavállaló is meg van elégedve.

A munkajog nagyon összetett, ezért a teljesség igénye nélkül szemezgetünk az általunk fontosnak, vagy gyakran előkerülő ügyek sokaságából.a foglalkoztatászt szabályzó munkajog

Tárgyi eszközök, értékcsökkenés
(--)

Ebben a bejegyzésben, azokat a kérdéseket foglalom össze, melyek leggyakrabban felmerülnek a cégek részéről, a tárgyi eszközök könyvelésével, elszámolásával kapcsolatban.

Előre bocsátom, a cikk a közérthetőségre törekszik, ezért mindenképpen leegyszerűsített, nem teljes körű ! Konkrét esetekkel kapcsolatban mindenképp keresd könyvelő irodánkat, Vácon a Sas utca 1 szám alatt, vagy a szamado

 

 


gépek értékcsökkenése, amortizációja

Járművek a vállalkozásban I.
(--)

Örök téma a vállalkozásoknál a gépjárművek vásárlása, használata, útnyilvántartás vezetése, a gépjárművek értékcsökkenése, eladása. A téma kiterjedtsége miatt külön cikkekben fogunk az egyes részekkel foglalkozni. Most egy egyszerű összefoglalót közlünk, az járművek vásárlásáról, eladásáról késöbb részletesebben tárgyalva az egyes elemeket.


járművek adás-vétele a vállalkozásban

Meddig kell megőrizni a számlákat, bizonylatokat?
(--)

Minden évben visszatérő kérdés az iratok őrzésének határideje.

A több éve működő vállalkozásoknak –főleg a nagyobb számlaforgalmat lebonyolítóknak- előbb-utóbb problémát okoz az iratok őrzése: Egyre több helyet foglalnak, és sokan bizonytalanok, mikor semmisíthetik meg a régi iratanyagokat. (Más kérdés, hogy az egyre növekvő irathalmazban egyre kevésbé van kedve bárkinek is régebbi iratanyagokat keresgélni, és megsemmisíteni)

Mindenesetre a határidőkkel megadásával most ezen könnyítünk egy kicsit.


számlák, dokumentumok archiválása, megőrzése

Cégtábla kihelyezése
(--)

Továbbra is kötelező a társas vállalkozásoknak (cégeknek: Kft Bt.) a névtábla (cégtábla)  kihelyezése a cég székhelyére. És továbbra is büntet érte a NAV. A NAv munkatársai kimennek a bejelentett székhelyre, és lefotózzák azt, ha nincs kint cégtábla.


székhely cégtábla névtábla

Az alvállalkozók, mint adóalap csökkentő tétel az
(--)

Többször merül fel a helyi iparűzési adó alapjának megállapításánál, hogy hogyan lehet ezt jogszerűen csökkenteni.

Az iparűzési adó kiszámítása:

 (Nettó árbevétel – anyagköltségek- vásárolt áruk-alvállalkozók )*0,02

(Az iparűzési adó mértéke községenként eltérő, ezzel most itt nem foglalkozunk)

A fenti képletből az alvállalkozók tételt vizsgáljuk


alvállalkozó az iparűzési adóban

Ingatlan-bérbeadás: értékcsökkenés elszámolása mag
(--)

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy magánszemélyként is elszámolhatnak értékcsökkenés (ÉCS) a bérbe adott ingatlanjuk után. Ez csökkenti az adóalapot, így az adót !  


ház, lakás bérbeadása magánszemélytől

A gyeden levő KATA-s vállalkozókra vonatkozó jogs
(--)

Egysszerűsége elleére nagyon sok tévhit övezi a KATÁs egyéni vállalkozásokat. Ezek közül jelenleg a GYED melletti KATA vállalkozást vizsgáljuk meg.


Vállakkozó nő, üzletasszony dilemma

A közhasznúsági jogállás előnyei és igénylése
(--)

A közhasznúság igénylése számos előnnyel jár. Ezeket az előnyöket vesszük számon, és azt, hogy mi szükséges közhasznúsági státusz igényléséhez. Könyvelő irodánk ebben természetesen minden segítséget meg ad az alapítványok és egyesületek számára.


közhasznú tevékenység

Útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény
(--)

Útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény?  Mi a különbség?  Az utazási költségtérítés módjai, adózásuk. Mikor adómentes, mikor adóköteles.


utazási költségtérítés elszámolása, adózása

KATA Előnyök és hátrányok
(--)

Sokan nincsenek tisztában a kata (kisadózók tételes adója) előnyeivel hátrányaival. Alapvetően egy nagyon kedvező adózási fajtáról van szó, nem nem mindenki használhatja, és nem mindenkinek éri meg használnia. Ezzel foglalkozunk most.


kinek éri meg, kinek hátrányos a katás egyéni váll

Kapcsolt vállalkozások Mire figyeljünk
(--)

Mikor beszélhetünk kapcsolt vállakozásról, milyen esetleges hátrányokkal számolhat az adózó, ha kapcsolt vállalkozás részese


összekapcsolt vállalkozások kapcsolt vállalkozás

Alanyi mentesség (áfa) speciális esetei
(--)

Visszatérő téma, hogy melyek azok a speciális esetek,amikor az alanyi adómentes adózó áfát fizet, levonhat áfát. Illetve mi az értékhatár jelenleg, amíg alanyi mentes maradhat.


az áfa adókörön kívül van

Könyvelő irodánk új honlapot kapott
(--)

Az újabb igényeknek megfelelően új, modernebb honlapot hoztunk létre a Számvitelcenter Csoport legrégebbi cégére a Szám-Adó 2001 Kft-re.

 


Új honlapot hoztunk létre